Thursday, 13 December 2012

Siapa muflis?

Rasulullah telah menjelaskan dalam satu hadis mengenai mereka yang dikatakan bankrup.

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda: “Tahukah kamu siapakah orang yang muflis itu?

Sahabat menjawab: “Orang yang muflis di kalangan kami ialah seseorang yang tidak memiliki wang dan juga tiada memiliki harta.”

Lalu Rasulullah menjawab: “Sebenarnya orang yang muflis di kalangan umatku ialah seseorang yang datang pada hari kiamat dengan membawa pahala sembahyang, puasa dan zakat, tetapi dahulunya waktu di dunia ia pernah mencaci maki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpahkan darah seseorang dan pernah memukul seseorang. Maka akan diberikan kepada orang yang teraniaya itu daripada pahala kebaikan orang tadi dan begitu pula seterusnya terhadap orang yang pernah teraniaya, ia akan diberikan pula daripada pahala kebaikan orang tadi, apabila telah habis pahalanya sedangkan bebanan dosa penganiayaannya belum lagi dibayar semuanya, maka akan diambil daripada kesalahan orang yang teraniaya itu lalu dibebankan kepada orang tersebut, maka selanjutnya orang itu akan dicampakkan ke dalam api neraka.”  (Riwayat Muslim)

Keterangan

Jelaslah bahawa jika kita banyak beramal atau banyak ilmu sekalipun tetapi jika kita tidak meninggalkan perbuatan mengumpat, menghina, menuduh, mengambil harta orang atau menyakiti orang lain, maka amalan yang banyak itu kelak akan habis begitu sahaja kerana ia menjadi penebus kepada dosa yang dilakukan kepada orang lain. Akhirnya kita bankrup dan dihumban ke neraka kerana dosa orang lain yang dibebankan ke atas kita.Kesimpulannya ialah jika kita hanya melakukan ibadat sahaja tetapi tidak meninggalkan perbuatan umpat, keji,menuduh dan zalim kepada orang lain, maka sebenarnya kita masih di tebing neraka. Dosa kepada Allah mungkin boleh ditebus dengan bertaubat, tetapi dosa kepada manusia tidak akan diampunkan Allah kecuali kita meminta ampun kepada orang tersebut. Beringatlah!


kopipes : CahayaMukmin 

Terima kasih adik Wawa yang comel kerana memberi peringatan!

Hm. Setiap cara teguran Allah berbeza. Memang masa Allah tegur, rasa macam ergh argh ishh. Tapi, lepas sedar kesilapan yang sepatutnya diperbaiki, kena semangat jugak. Memang rasa down rasa tak layak nak jadi one of pendokong agama ini, tapi kena juga. Kalau nak tunggu aku baik solehah macam orang lain, sampai bila nak mula? Kalau nak tunggu ego rasa malu nak buat kebaikan, sampai bila aku akan ada kekuatan nak buat? This is only beginning. Even I wouldnt know when will it ends, walau akhirnya tak dapat nak kejar progress 100%. Better 20% dari -0.2% kan? Kamon, teruskan. 

Sahabat, serius, aku mintak maaf atas silap yang banyak aku buat. Atas hak yang tak aku tunaikan. Atas perasaan-perasaan yang tidak sepatutnya aku besarkan. Atas banyak perkara. Aku mahu perbetulkan hubungan ini. Mengikut syariat serta niat kerana Allah. Maafkan aku. Maafkan aku...

No comments: